Covid-vaccinatie in de apotheek

Nu de vaccinatiecentra gesloten zijn, is het mogelijk om je in sommige apotheken te laten vaccineren tegen COVID-19. Bij Apotheek Vranken in Kontich wordt er gevaccineerd sinds november 2022. Het betreft een booster-vaccinatie van Pfizer, aangepast aan de laatste omikron-varianten. De vaccinatie is gratis.

Gezien de beperkte houdbaarheid van de klaargemaakte vaccins vinden de vaccinaties voorlopig enkel plaats op dinsdagen, op afspraak. Wens je toch op een andere dag gevaccineerd te worden, dan bekijken we wat de eventuele mogelijkheden zijn. Je kan ons helpen om verlies van vaccins te beperken door je op de reservelijst te laten zetten, bijvoorbeeld wanneer een patiënt door omstandigheden niet kan komen opdagen.

De vaccinatie verloopt volgens een vaste procedure en is gelijklopend met die van het Vaccinatiecentrum:

  • Je biedt je op het afgesproken tijdstip aan in de apotheek. Breng een mondmasker mee en draag liefst losse kledij waarbij je makkelijk je bovenarm kan ontbloten. 
  • Je identiteitskaart wordt ingelezen zodat je vaccin nadien correct geregistreerd kan worden in Vaccinnet
  • De vaccinatie gebeurt in een aparte vaccinatieruimte.
  • De apotheker-vaccinator overloopt met jou je medische voorgeschiedenis en gezondheidstoestand. Als je vragen hebt, kan je die dan stellen.
  • Als je aan alle voorwaarden voldoet, wordt je vaccin geplaatst. 
  • Na vaccinatie wacht je nog een kwartiertje zodat snel gereageerd kan worden op eventuele bijwerkingen.
  • Daarna mag je naar huis gaan.
    Krijg je thuis ernstige of aanhoudende bijwerkingen, verwittig dan je huisarts. 

Stand van zaken: griep en andere acute luchtweginfecties

De afgelopen weken nam het aantal mensen met griep (influenza) flink toe. Men vreest voor een ernstige griepepidemie. Vaccinatie is de beste manier om je tegen griep en vooral de gevolgen ervan te beschermen. Ben je gevaccineerd, dan is de kans dat je griep krijgt veel kleiner. Krijg je toch griep, dan word je met een vaccinatie minder ziek en is de kans op complicaties zoals een longontsteking veel kleiner. Meestal genezen we vanzelf na enkele dagen, maar bij sommigen kan griep ernstige gevolgen hebben. Elk jaar sterven ook honderden mensen aan de gevolgen van de ziekte. Laat je jaarlijks vaccineren als je tot de risicogroep behoort. Apotheek Vranken heeft nog voldoende griepvaccins in voorraad. Let wel: het griepvaccin wordt niet door de apotheker gezet, maar wel door je huisarts.

Heb je symptomen of heb je een risicocontact gehad, dan kan je een zelftest doen. Wil je toch meer zekerheid, dan kan je ook nog steeds een snelle-antigeentest laten doen in onze apotheek. Je hoeft hiervoor geen afspraak meer te maken. Je kan een code aanvragen voor een gratis test via dit formulier.

Heb je symptomen en twijfel je of het Covid-19, griep of rsv (respiratoir syncytieel virus) is, of een eenvoudige verkoudheid, dan kan je bij ons ook eenvoudige gecombineerde “4-in-1” testen bekomen.

Advertentie
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s