Generische geneesmiddelen

Generische geneesmiddelen (“witte producten“) zijn geneesmiddelen waarvan het patent in hoofde van de oorspronkelijke producent is vervallen. Eens het octrooi van een geneesmiddel vervallen is, kunnen andere producenten het werkzame bestanddeel in de handel brengen onder een commerciële naam, onder een internationale naam of onder een wetenschappelijke naam.

Op het ogenblik van de aanvaarding tot terugbetaling dient een generisch geneesmiddel minstens 16% goedkoper te zijn dan het originele geneesmiddel. De lagere prijs heeft vooral te maken met het wegvallen van de kosten voor onderzoek en ontwikkeling.

Een generisch geneesmiddel moet:

  • hetzelfde werkzame bestanddeel bevatten als het originele geneesmiddel;
  • bio-equivalent zijn :
    • dezelfde farmaceutische samenstelling : dezelfde sterkte per eenheid, dezelfde farmaceutische vorm en dezelfde toedieningswijze hebben als het originele geneesmiddel;
    • dezelfde biologische beschikbaarheid of biodisponibiliteit hebben (hoeveelheid geneesmiddel dat door het organisme wordt opgenomen en de snelheid waarmee dat gebeurt)

De laatste jaren veranderden de prijzen van de terugbetaalbare geneesmiddelen meerdere keren, het ging zowel om prijsstijgingen als om prijsdalingen. Omdat deze prijsschommelingen nauwelijks te volgen zijn, heeft de wetgever er voor gezorgd dat de apotheker niet meer verplicht is de prijs op het doosje aan te passen bij elke prijswijziging. De enige geldende prijs is de prijs in de computer en dus die op uw kasticket. Vele producenten vermelden dan ook geen prijzen meer op hun verpakkingen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s