Voorschrift

Het voorschrift moet aan volgende eisen voldoen om terugbetaald te worden door het ziekenfonds:

 • De identiteitskaart (of ISI+kaart) moet ingelezen zijn in onze apotheek; het is niet noodzakelijk dat ze bij elk bezoek ingelezen wordt. De SIS-kaart wordt niet meer gebruikt. 
 • Het voorschrift moet door de dokter van een datum voorzien zijn.
  Het voorschrift blijft slechts 3 maanden terugbetaalbaar vanaf de voorschrijfdatum (tot het einde van die maand)
  De dokter heeft de mogelijkheid een extra datum in te vullen in het vak “uitvoerbaar vanaf...”. Het voorschrift blijft dan 3 maanden terugbetaalbaar vanaf die datum (tot het einde van de maand).
  (Na die 3 maanden kan het voorschrift nog wel uitgevoerd worden, maar moet alles volledig betaald worden.)
 • Het voorschrift moet gehandtekend zijn door de dokter.
  Het voorschrift moet een stempel en barcode van de dokter bevatten.
  Het is de bedoeling dat alle artsen in 2018 overschakelen op het elektronisch voorschrift. Het bewijs van elektronisch voorschrift moet niet meer gehandtekend zijn of afgestempeld worden. De barcode met het RIZIV-nummer van de arts staat hier niet meer op, maar wel een barcode die begint met BEP; deze verwijst naar het digitale voorschrift dat door de arts op een goed beveiligd online platform geplaatst werd.
 • Naam én voornaam van de patiënt moeten vermeld zijn.
 • De dokter moet de dosering van het geneesmiddel vermelden, als hij niets schrijft, wordt de apotheker verondersteld de laagste dosis mee te geven.
 • De dokter moet de grootte van de verpakking vermelden, als hij niets schrijft, moet de apotheker de kleinste verpakking verkopen.
 • I.g.v. een geneesmiddel waarvoor een toelating van de medisch adviseur van het ziekenfonds vereist is, bestaan er verschillende systemen:
  • voor sommige geneesmiddelen krijgt de patiënt een aantal toelatingen voor een bepaalde periode (1 formulier per verpakking). De apotheker moet telkens een toelating aan het voorschrift hechten. Voor elke verpakking is dus telkens 1 voorschrift + 1 toelating vereist.
  • bij andere geneesmiddelen krijgt de patiënt 1 toelating voor een bepaalde periode. De toelating moet telkens ingevuld worden door de apotheker en het attestnummer op het voorschrift vermeld worden.

  Je doet er dus goed aan telkens je toelating(en) mee te nemen naar de apotheek. Denk er ook tijdig aan de toelating te laten verlengen door de dokter vóór dat de geldigheidstermijn verstreken is.

Niet te verwarren: Terugbetaald <-> Voorschriftplichtig
Niet alle geneesmiddelen die moeten voorgeschreven worden door een arts, worden terugbetaald. (bv. Dafalgan Codeine)
En ook omgekeerd: niet alle terugbetaalbare geneesmiddelen zijn voorschriftplichtig. In dat geval kan u het geneesmiddel gerust kopen zonder voorschrift maar betaalt dan wel de volledige prijs. Om tussenkomst van het ziekenfonds te krijgen is een voorschrift vereist. (bv. Gyno-Daktarin creme)

VOORschrift in plaats van NAschrift !
Het gebeurt maar al te vaak dat voorschriftplichtige geneesmiddelen worden gevraagd zonder dat er een voorschrift is van de dokter. “Het voorschrift krijgt u later wel…“. Gelieve tijdig te controleren of u toekomt met uw medicatie tot aan uw volgende doktersvisite. De apotheker mag u geen voorschriftplichtige geneesmiddelen meegeven zonder voorschrift.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s