Voorraad

Er is in Apotheek Vranken een grote voorraad medicijnen aanwezig. Wanneer een product niet in voorraad is in de apotheek, wordt dit direct door ons besteld bij de groothandel en is in principe dezelfde werkdag of de volgende werkdag in de apotheek aanwezig.

Er wordt door ons minimum 3 maal per dag een bestelling bij de groothandel geplaatst om de voorraad weer aan te vullen. Onze voornaamste groothandel is Febelco in Wijnegem (febelco.be). Tot ongeveer 2 uur vóór er geleverd wordt, kunnen we bij Febelco bestellen. Dit maakt dat u hooguit enkele uurtjes moet wachten indien er een product besteld moet worden. Febelco heeft meerdere filialen in België. Soms gebeurt het dat een minder courant artikel moet ‘doorbesteld’ worden bij een ander filiaal. Dan kan het gebeuren dat het artikel 1 of 2 leveringen later in onze apotheek toekomt.

Producten die de groothandel niet in voorraad heeft, moeten worden besteld bij de desbetreffende fabrikant of leverancier. Afhankelijk van de leverancier kan dat enkele dagen duren. Sommige leveringen gebeuren via de post, andere via een koerierdienst en andere worden door de fabrikant aan onze groothandel bezorgd.

Het voorraad- en bestelbeheer in onze apotheek gebeurt via computer. De computer houdt rekening met de statistieken van elk product. Dit maakt dat minder courante geneesmiddelen niet in voorraad zijn, bijvoorbeeld wanneer slechts 1 persoon een bepaald geneesmiddel gebruikt en het slechts om de 6 maanden komt halen. Indien u wenst dat we een geneesmiddel voor u steeds in voorraad hebben, dan volstaat een eenvoudig verzoek. Uiteraard appreciëren wij ook dat u ons verwittigt indien u een geneesmiddel niet meer nodig zult hebben in de toekomst. De laatste jaren komen er steeds duurdere geneesmiddelen op de markt. Vanzelfsprekend trachten wij de voorraad aan deze dure artikelen te beperken.

Regelmatig gaan bepaalde geneesmiddelen uit de handel, en dit omwille van uiteenlopende redenen :

 • het product is verouderd,
 • het geneesmiddel is economisch niet meer rendabel,
 • door een fusie van farmaceutische firma’s die een gelijkaardig product in hun gamma hebben.

Anderzjids zien tal van nieuwe geneesmiddelen het daglicht. Het is voor uw apotheker een heuse opdracht om deze evolutie op de voet te volgen. Wij geven met plezier uitleg over de nieuwe producten.
Sedert enkele jaren worden er ook bijna dagelijks nieuwe generische producten op de markt gebracht. Uiteraard is het onmogelijk om al deze producten in voorraad te hebben.

3 reacties op Voorraad

 1. Diederik Vranken zegt:

  Beste,
  Subutex 2mg is besteld en zal vanaf 15u klaar liggen voor u in de apotheek.
  Mvg,
  Apotheek Vranken

 2. Laura zegt:

  Is een leverancier en een fabrikant dus hetzelfde? Is dit nog anders dan een firma?
  Als ik het goed begrijp, dan maakt de fabrikant de geneesmiddelen die gekocht worden door de groothandel in bulk. Dan koopt de apotheek geneesmiddelen die nodig zijn van de groothandel, en de groothandel levert deze aan de apotheek zelf.
  Ik wil ene dag apotheker worden en ben heel geïnteresseerd! Bedankt voor de leuke artikel!

  • Diederik Vranken zegt:

   Dag Laura, de firma die een produkt of geneesmiddel op de markt wil brengen, zoekt een producent/fabricant die het kan maken (of produceert het zelf). De groothandel bestelt deze produkten bij deze firma of leverancier. De apotheek bestelt bij de groothandel of rechtstreeks bij de firma/leverancier.
   Dus: producent/fabricant > firma/leverancier > (groothandel) > apotheek > patiënt
   Maak gerust eens een afspraak om een kijkje te nemen achter de schermen in onze apotheek.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s