Hou uw medicijnkastje in het oog:
Bewaar geen vervallen geneesmiddelen bij u thuis. Het gebruik van vervallen geneesmiddelen is immers gevaarlijk. Vermijd ook het bewaren van geneesmiddelen die u niet meer gebruikt. Inderdaad, sommige voorgeschreven behandelingen vereisen niet dat u de hele doos of fles gebruikt. Medicijnen die in een specifieke situatie door uw arts zijn voorgeschreven of door uw apotheker zijn aanbevolen, kunnen ongeschikt of zelfs gevaarlijk zijn in andere situaties. Sommige geneesmiddelen hebben bovendien een beperkte houdbaarheid na opening. Hou dit alles regelmatig in het oog en verwijder de geneesmiddelen die u niet meer gebruikt.
Breng vervallen of ongebruikte geneesmiddelen terug naar de apotheek
Vanwege de schadelijkheid voor het milieu, is het verboden om vervallen of ongebruikte geneesmiddelen in toiletten, wastafels, … weg te gooien. Ook het weggooien in de vuilnisbak is sterk afgeraden (onvoorzichtige kinderen, dieren op zoek naar voedsel, …). Daarom bundelen de farmaceutische industrie, de geneesmiddelengroothandelaars en de apothekers hun krachten om vervallen of ongebruikte geneesmiddelen te verzamelen en te vernietigen. Dit systeem respecteert het milieu en garandeert de efficiëntie, de kwaliteit en de veiligheid van de geneesmiddelen in uw medicijnkastje.
De apotheker verzamelt de teruggebrachte geneesmiddelen vervolgens in de daarvoor speciaal ontworpen dozen. De groothandelaars halen deze dozen op, waarna ze vervoerd worden naar een erkende installatie voor vernietiging. Let op: vervallen of ongebruikte geneesmiddelen mogen niet naar het containerpark gebracht worden. Ze moeten altijd naar uw apotheker teruggebracht worden. De apotheker neemt ze kosteloos terug met de bedoeling ze te laten vernietigen (de farmaceutische sector neemt de kosten voor de vernietiging op zich).
Alle vervallen geneesmiddelen die niet meer gebruikt worden en die u in Apotheek Vranken kocht, kunnen gratis in onze apotheek ingeleverd worden (en niet bij het restafval of op het containerpark).
Je haalt alles uit de verpakking, papier en karton horen thuis in de papiermand. Lege flessen mogen uitgespoeld worden en gaan in de glascontainer.
Wat aanvaarden wij wel ?
- niet opgebruikte pillen, zetpillen, capsules (liefst zonder doordrukverpakking)
- restjes zalf in de tube
- siropen en vloeibare geneesmiddelen (neus- en oordruppels) in hun flessen
- restanten van sprays en aerosolflacons
Wat aanvaarden wij niet ?
- kartonnen doosjes en bijsluiters (=> papier- en kartonafval)
- lege glazen flessen (=> glasafval)
- chemicaliën en injectienaalden (in naaldcontainers => klein gevaarlijk afval)
- lege doordrukverpakkingen, verbanden, kompressen, pleisters, watten, doekjes, teststrips (=> restafval)
- voedingssupplementen (vitaminen, …), fytotherapie (kruidenthee, …), homeopathie (=> restafval)
Oude röntgenfoto’s horen niet bij de vervallen geneesmiddelen maar kan je eventueel wel afzonderlijk inleveren in je apotheek.
Indien je twijfelt of een geneesmiddel nog bruikbaar is, breng je het met verpakking en al naar onze apotheek, dan bezorgen wij je meer uitleg.
Geneesmiddelen hebben een beperkte houdbaarheid. Meestal staat de vervaldatum aangegeven op de verpakking. Na de lettertjes VERV (vervaldatum) of EXP (expiry date of date d’expiration) of PER (date de péremption) worden jaartal en maand vermeld waarin het geneesmiddel vervalt. Een hoestsiroop waarop staat gedrukt : EXP 12/2007 mag nog tot 31 DEC 2007 gebruikt worden.
Soms staat op de verpakking niet expliciet een vervaldatum aangegeven. Dan geldt de regel dat een medicament mag gebruikt worden tot 5 jaar na productie. Een code geeft de productiedatum weer: jaartal in cijfers – maand in lettercode (van A=januari tot L=december) – dag in cijfers. Een verpakking met als productiedatum 10L31 kan evenzeer tot 31 DEC 2015 gebruikt worden.
Voor bepaalde geneesmiddelen zoals oogdruppeltjes geldt dat ze slechts bruikbaar zijn tot een maand na openen van de verpakking.