eID in plaats van SIS-kaart – nuttige weetjes

eIDSinds 2014 vraagt je apotheker je identiteitskaart (eID of Kids-ID) in plaats van je SIS-kaart. Je INSZ-nummer (identificatienummer van de sociale zekerheid) of rijksregisternummer op je eID is de toegangssleutel waarmee de apotheker onmiddellijk online (via MyCareNet) je verzekerbaarheidsgegevens controleert bij je ziekenfonds. Enkel op die manier krijgt je apotheker garantie op terugbetaling.  Je verzekerbaarheidsgegevens staan dus niet op de kaart zelf, waardoor ze dus ook niet meer moet aangepast worden door je ziekenfonds als er iets wijzigt aan je statuut. De eID is sterk beveiligd: de gegevens lopen via een hoog beveiligd datanetwerk tussen de ziekenfondsen en zorgverleners. Enkel vooraf geïdentificeerde zorgverleners zullen toegang hebben tot de databanken.

Apotheek Vranken stapte al over naar dit systeem in 2013, maar uiteraard kon je ook nog steeds met je SIS-kaart bij ons terecht. We raden je aan om je SIS-kaart nog niet weg te gooien vóór eind 2015 want ze kan nog van pas komen zolang niet alle gezondheidsprofessionals naar het nieuwe systeem zijn overgestapt.

Welke gegevens kan de apotheker zien?
Als de apotheker je eID inleest, verschijnen enkel je naam, je INSZ-nummer, je adres en je foto. Vervolgens zal je apotheker online je verzekerbaarheidsgegevens raadplegen: je ziekenfonds en je statuut. Het is niet nodig je pincode in te geven.

Voor mensen zonder eID die wel onder de Belgische sociale zekerheid vallen, zal in de toekomst de gratis ISI+kaart, een nieuwe identificatiekaart, het levenslicht zien. Het gaat om kinderen jonger dan twaalf jaar, grensarbeiders, vreemdelingen die bijdragen maar geen Belgisch paspoort hebben of gepensioneerden die in het buitenland verblijven. Kinderen die reeds een Kids-ID kregen, zullen ook een ISI+kaart ontvangen.

Wat als ik de eID-kaart niet bij me heb?
Geen paniek, als de apotheker reeds eerder de eID of de SIS-kaart ingelezen heeft, beschikt hij over je INSZ-nummer en kunnen de gegevens alsnog online geraadpleegd worden. We raden je aan om je eID alvast eens te laten inlezen bij je huisapotheker van zodra de gelegenheid zich voordoet, zeker indien je medicatie meestal door iemand anders wordt afgehaald. Neem je eID zeker ook mee als je bijvoorbeeld naar een apotheker van wacht gaat, om te voorkomen dat je de volle prijs moet betalen. Voor een vlotte service en om vergissingen te voorkomen, is het raadzaam om je identiteitskaart telkens spontaan te tonen.

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s