De covid-19 zelftest

Apotheek Vranken biedt ook zelftesten aan. Deze antigentesten zijn geschikt voor thuisgebruik en goedgekeurd door het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (fagg).

Deze zelftesten kan je voortaan ook uit onze gevelautomaat halen.

Wanneer is het niet nuttig om een zelftest te gebruiken?
Als je coronaklachten hebt kan je eerst een zelftest doen.
Een zelftest is niet nuttig als je recent covid had. Je kan nog tot 3 maanden positief testen na een besmetting, ook al ben je niet meer besmettelijk.

Heb je een hoogrisicocontact gehad, blijf dan in quarantaine. Een zelftest heeft dan niet veel zin gedurende de eerste dagen na het risicocontact. Vanaf +/- 4 dagen kan je eventueel wel (dagelijks) een zelftest doen. Is die positief dan kan je die eventueel laten bevestigen door een terugbetaalde snelle antigeentest in de apotheek.

We hebben een compacte handleiding gemaakt die het gebruik van de covid-19 zelftest overzichtelijk weergeeft. Volg deze instructies steeds nauwgezet. Je krijgt een bijsluiter mee waar deze informatie ook is in terug te vinden. Afhankelijk van het merk kunnen er kleine afwijkingen t.o.v. deze handleiding optreden, zoals het aantal druppels dat je op het testplaatje moet druppelen.

handleiding_zelftest

Is je zelftest positief?
Dit betekent dat je waarschijnlijk corona hebt.
Je moet onmiddellijk in isolatie gaan bij een positief resultaat van een zelftest. Als dit positief resultaat bevestigd wordt een snelle antigeentest in onze apotheek, wordt het contactonderzoek opgestart. Je blijft minstens 10 dagen in isolatie. Dat betekent dat je geen contact mag hebben met de mensen die onder hetzelfde dak wonen. Ook het aantal gedeelde ruimtes (badkamer, toilet,…) moet beperkt worden of indien niet mogelijk telkens grondig ontsmet worden. Na de periode van 10 dagen mag je uit isolatie. Indien je tijdens de isolatieperiode klachten ontwikkelt, en zeker als deze nog aanwezig zijn op dag 10, contacteer dan je huisarts.

Is je zelftest negatief?
Dit betekent dat je momenteel waarschijnlijk niet besmettelijk bent.
Je moet niet in isolatie. Let op: een zelftest blijft steeds een momentopname en is ook niet 100% betrouwbaar. Indien je symptomen krijgt, raadpleeg dan altijd je arts.

Hoe kan ik een zelftest kopen aan verlaagd tarief?
Dit is enkel van toepassing voor mensen met een verhoogde tegemoetkoming. Er is geen voorschrift vereist. Je identiteitskaart dient wel ingelezen te worden en je moet de apotheker toestemming geven om de verkoop te registreren in je globaal farmaceutisch dossier (GFD). Er worden max. 2 testen per week ‘terugbetaald’. Indien je meer testen wil, kan dit maar dan aan het regulier tarief.

Advertentie
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s