Snelle antigeentest met certificaat

In Apotheek Vranken kan je terecht voor de afname van een snelle antigeentest

  • indien je symptomen hebt die kunnen wijzen op een covid-19-besmetting
    of indien je een positieve zelftest hebt afgenomen
    Voel je je wat ziek of deed je een positieve zelftest of vraag je je af of je een test moet doen, doe dan de self assessment test op mijngezondheid.be. Via deze korte vragenlijst kan worden bepaald of je getest moet worden en welke test voor jou geschikt is. Deze zelfevaluatie kan een medisch onderzoek echter niet vervangen. Indien blijkt dat je in aanmerking komt voor een snelle antigeentest in onze apotheek, kan je een ctpc-code aanvragen voor een gratis test.
  • voor reizen
    Deze test is voorbehouden voor reizigers die niet beschikken over een vaccinatiecertificaat of herstelcertificaat. Verifieer of een sneltest voldoet aan de wettelijke vereisten om het land van bestemming of je accommodatie binnen te mogen. Hou ook rekening met eventuele doorreislanden. Voor sommige cruisevakanties wordt bijvoorbeeld wel een test gevraagd. Raadpleeg Reopen EU om de testvereisten te raadplegen voor jouw bestemming en om de ideale periode te bepalen waarin je getest moet worden. Je vindt er ook meer info over eventuele quarantaine voor reizigers.
    Opgelet, deze test is niet gratis en wordt ook niet terugbetaald. De prijs bedraagt € 21,72.

Uitvoering van een sneltest in Apotheek Vranken

Het is je eigen verantwoordelijkheid of een snelle antigentest voor jou geschikt is en of je test op het geschikte moment gebeurt.

Je hoeft geen afspraak te maken voor een test op weekdagen. Wens je op zaterdagvoormiddag getest te worden, dan werken we bij voorkeur op afspraak (tel. 03 457 48 23 of via mail: apotheekvranken@gmail.com).

Indien je symptomen hebt, houd je te allen tijde je mondmasker aan en ontsmet je handen. Respecteer de afstandsregels. De persoon die getest moet worden, wordt door ons naar een aparte ruimte achteraan in de apotheek begeleid. Breng zeker je identiteitskaart mee.
De apotheker of medewerker die de test uitvoert, zal de nodige persoonlijke beschermingsmiddelen dragen zoals schort, handschoenen, mondmasker.
Tijdens het testen mag je je mondmasker laten zakken tot onder de neus zodat enkel je mond bedekt is.

Nadat de test uitgevoerd werd, mag je de apotheek verlaten. De resultaten en certificaten zullen na 1 uur (uiterlijk 4 uur) terug te vinden zijn op mijngezondheid.be, myhealthviewer.be, de Coronalert app of de Covidsafe app.

Als het resultaat negatief is, ben je hoogstwaarschijnlijk niet besmettelijk en krijg je een digitaal testcertificaat. Reizen en deelnemen aan een evenement zijn toegelaten indien alle voorwaarden voldaan zijn. Blijf de hygiënemaatregelen respecteren. Contacteer een arts indien je toch symptomen zou krijgen.

Als het resultaat positief is, ben je wellicht besmettelijk (Covid-19) en moet je onmiddellijk in isolatie. Je nauwe contacten moeten moeten de geldende quarantaine maatregelen volgen. Contacteer ook je huisarts indien je een ziekte-attest nodig hebt voor je school of werkgever indien het bewijs op mijngezondheid.be niet volstaat. Je ontvangt automatisch een herstelcertificaat na je quarantaineperiode.

Meer info op info-coronavirus.be.

*Zelftest, sneltest of PCR-test?

Bij een snelle antigeentest of ‘sneltest’ gebeurt de testafname op dezelfde manier als bij een klassieke “PCR-test”: met een wisser wordt een staal genomen (diep) in de neus (of de keel).
De klassieke test op COVID-19 gebeurt met een ‘PCR-test‘, die genetisch materiaal van het virus detecteert. Dit is de meest betrouwbare coronatest. Maar je moet langer wachten op het resultaat tot de testafname naar een labo is gestuurd en daar geanalyseerd is. Door zijn betrouwbaarheid is dit type test de standaard om te testen op COVID-19.
Antigeentesten meten de aanwezigheid van bepaalde eiwitten en moeten niet in een labo worden geanalyseerd. Ze kunnen meteen worden uitgevoerd en afgelezen, waardoor het resultaat snel (meestal na 15 minuten) beschikbaar is. De resultaten zijn echter minder betrouwbaar dan de PCR-testen. Een positief resultaat is zeer betrouwbaar, maar een negatief resultaat sluit nooit volledig uit dat de geteste persoon toch besmet is. Een antigeentest bij een persoon zonder symptomen kan alleszins nooit gebruikt worden om de basisregels niet te respecteren, quarantaine te weigeren of deze vroegtijdig te stoppen.
De klassieke snelle antigeentesten ofwel sneltesten kunnen uitsluitend door een medisch geschoold persoon afgenomen worden. Bij Apotheek Vranken zijn er 2 apothekers en 2 assistentes opgeleid om deze testen af te nemen en certificaten toe te kennen.
Er bestaan ook antigeentesten die op een eenvoudigere manier zelf kunnen afgenomen worden, ook wel zelftesten genoemd. Deze zijn doorgaans niet geschikt om te reizen of om naar evenementen te gaan. Deze zelftesten kan je aankopen in onze apotheek en dienen om bijvoorbeeld thuis te gebruiken.

Advertentie
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s